Składniki:
25 dag tłustego twarogu
10 dag masła
Niepełna szklanka śmietanki kremówki
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru pudru
Pół laski wanilii
Agrest (świeży lub z konfitur)
Żółtko
2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Twaróg trzykrotnie zmielić, utrzeć z masłem, żółtkiem, cukrem. Dodać pół szklanki śmietany i dokładnie wymieszać, aż powstanie puszysta masa. Dodać utartą na tarce (między dwiema kostkami cukru)laskę wanilii.
Żelatynę zalać trzema łyżkami wody. Gdy napęcznieje rozmieszać z wrzątkiem i po ostudzeniu dodać do kremu. Krem włożyć do pucharków i wstawić do lodówki, aby zastygł.
Resztę śmietanki dobrze schłodzić i ubić z cukrem pudrem. Śmietanę włożyć do szprycki i wycisnąć na każdą porcję kremu duży kleks, a następnie udekorować agrestem świeżym lub z konfitur ( mogą być także inne owoce świeże lub z konfitur).