Składniki:
Na ciasto:
1. 2/3 szklanki mąki pszennej
2. 4 łyżki ciemnego kakao
3. 2/3 szklanki cukru
4. 5 jajek
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
6. Sól
Na krem:
1. Pół litra śmietany kremówki
2. 2/3 szklanki wiórków kokosowych
3. 2 łyżki cukru
4. 2 opakowania zagęstnika do śmietany
5. Czekolada
Wykonanie:
Przygotować ciasto: oddzielić białka od żółtek; białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać powoli żółtka i dokładnie mieszać. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nim przygotowanie ciasto. Wstawić na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem, wsypać następnie wiórki kokosowe i zagęstnika do śmietany i zmiksować lub dokładnie utrzeć. Dobrze schłodzić. Upieczone ciasto wyłożyć na lekko wilgotną i posypaną cukrem pudrem ściereczkę i zwinąć w rulon. Ostudzić. Ciasto rozwinąć i posmarować kremem śmietankowo ? kokosowym (3/4) i ponownie zwinąć. Po wierzchu posmarować resztą kremu o udekorować startą na tarce czekoladą lub czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać po wierzchu rolady.