Składniki:
Na ciasto:
1. 1,5 szklanki mąki
2. 3 jajka
3. 1 łyżka kakao
4. 10 dag margaryny
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
6. ? szklanki cukru
7. Cukier waniliowy
Na krem:
1. 0,35 litra śmietany kremówki
2. 25 dag serka mascarpone
3. 2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
1. Pół kilograma borówek amerykańskich
2. 1 brzoskwinia
3. Tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym na gładki krem. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesiać przez sitko wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać.
Tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na około pół godziny. Po ostudzeniu placek przekroić na dwa krążki.
Śmietanę dobrze schłodzić a następnie ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixami na puszysty krem; zmniejszyć obroty miksera i dodawać po trochu serek mascarpone. Gotowym kremem posmarować jeden krążek ciasta i posypać umytymi i osuszonymi borówkami, przykryć drugim krążkiem; na nim rozsmarować resztę śmietankowego kremu i udekorować pokrojonymi brzoskwiniami i całymi borówkami.