Rate this post

Składniki:

30 dag białych winogron bez pestek
1 galaretka agrestowa
2 galaretki cytrynowe
Szklanka soku z białych winogron
2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego
1 łyżka cukru pudru
Cukier waniliowy
4 łyżki bitej śmietany

Wykonanie:

Puszki z mlekiem skondensowanym dobrze schłodzić w lodówce.
Winogrona przekroić na pół (kilka zostawić do dekoracji).
Galaretkę agrestową przyrządzić tak jak napisane jest na opakowaniu, tylko połowę wody zastąpić sokiem z winogron. Foremkę wyłożyć folią aluminiową. Dno formy zalać częścią galaretki i gdy zacznie tężeć poukładać połówki winogron a następnie zalać resztą galaretki. Odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/3 szklanki wody, ostudzić. Skondensowane mleko wylać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i cukier waniliowy i ubić mikserem na puszystą pianę. Dodać zimną galaretkę cytrynową i delikatnie wymieszać.
Pianę mleczno ? cytrynową wylać do formy na galaretkę i winogrona i wstawić do lodówki, na co najmniej trzy godziny. Gdy deser zastygnie wyjąć delikatnie z formy i udekorować bitą śmietaną i winogronami. Podawać z herbatnikami.