Składniki:
3 jajka
3 łyżki cukru
Pół szklanki mleka
Pół szklanki śmietanki
10 dag białej czekolady
Cukier waniliowy
6 łyżeczek żelatyny
6 dag zmielonych orzechów laskowych
Szklanka bitej śmietany
Dekoracja:
Pół szklanki bitej śmietany
Łyżka niesolonych, posiekanych orzeszków pistacjowych
Kilka białych pralinek
Wykonanie:
Namoczyć żelatynę w małej ilości zimnej wody, odstawić aż napęcznieje.
W garnuszku połączyć śmietankę z pokruszoną czekoladą i podgrzewać na wolnym ogniu wlewając mleko i ciągle mieszając (nie gotować!). Połączyć z żelatyną i schłodzić.
Jajka rozbić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, połączyć z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi, wymieszać i wstawić do lodówki. Gdy krem zacznie gęstnieć dodawać po łyżce ubitą śmietanę i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Deser nałożyć do pucharków, każdą porcję udekorować bitą śmietaną i pralinkami. Całość posypać pistacjami.