Rate this post

Babeczki z mielonką i serem
Jeden0 dag twardego sera, jeden0 dag wieprzowej mielonki, jeden mały kwaszony ogórek (dwie korniszony), trzy-cztery łyżki majonezu, jeden łyżeczka pieprzu Cayenne (mielonej ostrej papryki) posiekana natka pietruszki

Ser utrzeć na tarce z dużymi otworami. Mielonkę pokrajać w cienkie, krótkie paseczki, a ogórek kwaszony lub korniszony w drobną kostkę. Majonez wymieszać z pieprzem Cayenne. Ser, mielonkę i ogórek wymieszać, połączyć z majonezem (przepis na s. 9dwie). Po nałożeniu do babeczek (przepis na s. jedensześć) posypać siekaną natką pietruszki.

Babeczki z mięsną sałatką, czyli z „tym, co zostało z obiadu” jedenpięć dag gotowanego, pieczonego lub duszonego mięsa wołowego, wieprzowego (chudego) lub cielęcego, trzy-cztery średniej wielkości marynowane grzybki, jeden ząbek czosnku, jeden łyżka drobno posiekanego szczypiorku, trzy-Ą łyżki sosu gribiche

Mięso pokrajać w kostkę, grzybki drobno pokroić, a czosnek bardzo drobno posiekać. Dodać szczypiorek i wymieszać. Połączyć z sosem gribiche (przepis na s. 9jeden) i nakładać do babeczek (przepis na s. jedensześć).