Rate this post

Babeczki
Trzypięć dag mąki, szczypta soli, jedendwie dag zimnej margaryny, jeden jajo, dwie łyżki śmietany. Mąkę wymieszaną z solą starannie posiekać z pokrajaną na małe kawałeczki margaryną. Odstawić w chłodne miejsce na trzy0 minut. Dodać jajo rozbite ze śmietaną i zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i okrągłym wykrojnikiem wyciąć krążki o średnicy ok. jedenjeden cm, tj. odpowiednio do wielkości średnicy górnej części foremek do pieczenia babeczek. Krążkami ciasta luźno wykładać foremki. Przed pieczeniem spód babeczek nakłuć widelcem. Piec jeden0-jedenpięć minut w piekarniku nagrzanym do dwie00°C.

Uwaga. Z podanych ilości otrzymuje się jedenosiem-dwie0 babeczek, zależnie od wielkości foremek. Nadzienie nakładać do babeczek bezpośrednio przed podaniem, aby nie rozmiękły.

Babeczki z nadzieniem śledziowym, jeden duży odgłowiony solony śledź lub dwie mniejsze (ok. dwie0 dag), jeden duża cebula, dwie łyżki oleju, jeden łyżka mąki, pieprz, jeden/dwie szkl. śmietany, dwie jaja (ugotowane na twardo), jeden łyżka posiekanego koperku

Śledzia wymoczyć, ściągnąć skórkę, oczyścić dokładnie z ości i pokrajać w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać, zeszklić w oleju i dodać następnie śledzia, oprószyć nieco mąką, poddusić, dodać pieprz, zalać śmietaną i zagotować. Jaja drobno posiekać i dodać do gorącego śledzia w śmietanie. Wymieszać, ostudzić, nakładać do babeczek (przepis obok) mniej więcej po jeden czubatej łyżeczce. Posypać siekanym koperkiem.

Uwaga. Babeczki z nadzieniem śledziowym można też podawać na gorąco przed podaniem na stół napełnione babeczki należy wstawić na dwie-trzy minuty do gorącego piekarnika.