Rate this post

Arcydzięgiet litwor

Roślina dziko rosnąca w Polsce (Sudety, Karpaty), znana też jako dzięgiel lub krótko – litwor. Jej młode pędy i liście kandyzowane (anżelika) służą do dekoracji tortów, a korzenie i owoce wykorzys-tuje się jako kuchenną przyprawę oraz surowiec do produkcji ziołowej nalewki, tzw. dzięgielówki.

Bazylia pospolita. Roślina uprawiana głównie w ciepłych krajach południowej Azji, Afryki i południowej Europy oraz w Polsce. W kuchni wykorzystuje się świeże i suszone liście oraz suszone nasiona do ryb, zup (także do rosołów), potraw z makaronów, jaj oraz sosów.

Chrzan pospolity. Roślina uprawiana w całej Europie, Ameryce Południowej, zachod-niej Azji, Japonii, Nowej Zelandii. Przyprawą jest korzeń, strugany lub tarty, zawierający eteryczny olejek o ostrym smaku. Chrzan jest rozpowszechnionym u nas dodatkiem do mięs i ryb. Tarty, lekko osłodzony chrzan zalewa się octem lub kwaskiem cytrynowym. W celu złagodzenia ostrości smaku można go zaprawiać kwaśną

śmietaną. Dodatek drobno posiekanego całego jaja na twardo lub też tylko żółtka zapobiega ciemnieniu chrzanu. Zielone liście chrzanu dodaje się też do kwaszenia ogórków.