Babeczki z gotowaną morską rybą
Dwiepięć dag morskiej ryby (morszczuka, mintaja, dorsza), jeden cebula, jeden ząbek czosnku, jeden nieduża marchewka, spory kawałek selera, jeden listek laurowy, dwie-trzy ziarnka ziela angielskiego, dwie-trzy ziarnka pieprzu, sól, jeden płaska łyżeczka cukru, dwie-trzy łyżki czosnkowego sosu posiekany szczypiorek
Rybę dokładnie opłukać. Zagotować wodę z cebulą, czosnkiem, marchewką, selerem i przyprawami. Dodać sól i cukier. Gdy warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane), wyjąć i w wywarze ugotować rybę, nie dopuszczając do jej rozgotowania. Rybę ostudzić, osączyć, obrać ze skóry, oczyścić z ości i pokrajać. Ugotowaną marchew i seler również pokrajać, zmieszać z rybą i połączyć z czosnkowym sosem (przepis na s. 9jeden). Nałożyć rybę do babeczek (przepis obok) i dość obficie posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Babeczki z jajami na twardo w remuladowym sosie, cztery jaja (ugotowane na twardo), trzy łyżki remuladowego sosu marynowane śliwki lub grzybki, paseczki papryki, cząstki pomidora, rzodkiewki, oliwki
dwie – Coś na ząb. Jaja obrać, dość grubo posiekać, wymieszać z remuladowym sosem (przepis na s. 9trzy) i nakładać do babeczek. Wierzch przybrać według możliwości i upodobania.