Babeczki z zielonym groszkiem

jeden/dwie małej puszki groszku, dwie-trzy ząbki czosnku, jeden duża cebula, dwie łyżki oleju, jeden łyżka koncentratu pomidorowego (dwie łyżki keczupu), sól, pieprz, jeden/dwie łyżeczki cukru

Groszek dobrze osączyć. Czosnek posiekać bardzo drobno, cebulę nieco grubiej. Olej bardzo starannie wymieszać z koncentratem pomidorowym lub keczupem, dodać sól, pieprz i cukier. Całość połączyć z groszkiem. Odstawić na jeden godz. w chłodne miejsce, a następnie nakładać do babeczek (przepis na s. jedensześć).

Babeczki z porami w sosie dobrej gospodyni, dwie-trzy spore pory sos: jeden łyżka koncentratu pomidorowego (jeden-jeden jeden/dwie łyżki keczupu),

jeden łyżka oleju, jeden łyżka śmietany, jeden łyżeczka sojowego sosu, jeden płaska łyżeczka musztardy, jeden/dwie łyżeczki sosu Worcester, jeden czubata łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki (lub innego, np. z czerwonej porzeczki, a nawet z truskawek), sól, pieprz

Pory oczyścić, umyć, obciąć korzenie. Pokrajać na krążki grubości jeden /dwie cm, włożyć do cedzaka i zalać wrzątkiem. Pozostawić na cedzaku do ostudzenia i osączenia. Pozostałe składniki dokładnie utrzeć aż do otrzymania jednolitego sosu. Dodać sól i pieprz do smaku. Pory przenieść do salaterki, wymieszać z sosem i nakładać do babeczek (przepis na s. jedensześć).