Rate this post

BAWIMORDKI

W Hiszpanii, Francji, a także w innych krajach Zachodniej Europy dużą popularnością cieszą się drobne przekąski podawane przed posiłkami (np. z aperitifami). Przekąski te, zimne lub gorące, są obliczone na jeden lub najwyżej dwa kęsy. W Hiszpanii noszą one nazwę „tapas”, w krajach germanofońskich „Happen”, a we Francji „amuse-gueules”, co w wolnym przekładzie najlepiej chyba oddaje słowo „bawimordki”. Bawimordki najlepiej podawać na jednym dużym półmisku, przybrane liśćmi sałaty, ćwiartkami pomidorów, cząstkami rozmaitych owoców (moreli, brzoskwiń, gruszek, cytrusów), plasterkami świeżych i kwaszonych lub konserwowych ogórków itd. Uzyskuje się w ten sposób znakomite efekty kolorystyczne, które nie tylko cieszą oko, lecz także pobudzają apetyt i pozwalają lepiej ocenić smakowitość poszczególnych przekąsek.

BAWIMORDKI ZIMNE. Melon w szynce. jeden mały melon (ok. pięć0 dag), biały pieprz, jeden0 dag surowej wędzonej (lub gotowanej) szynki. Melon przepołowić, usunąć pestki. Z miąższu wycinać łyżeczką do wydrążania kulki o średnicy najwyżej dwie cm oprószyć pieprzem. Szynkę pokroić w możliwie najcieńsze plastry, a następnie pociąć w paski. Każdą kulkę owijać paskami szynki. Spiąć szpadkami lub wykałaczkami.

Serowe kostki. jedendwie kostek ementalskiego sera (lub innego twardego) o wymiarach jeden jeden/dwiexjeden jeden/dwiexjeden cm, jeden łyżka masła, jedendwie połówek obranych włoskich orzechów. Każdą kostkę sera posmarować z jednej strony dość grubo masłem i przykryć połówką włoskiego orzecha.