Babeczki z parówkami w majonezie
Osiem parówek, dwie-trzy łyżki majonezu, pieprz (najlepiej biały), jeden czubata łyżka posiekanego koperku. Parówki sparzyć i ściągnąć osłonki. Po ostudzeniu pokrajać w cienkie plasterki i wymieszać z majonezem doprawionym pieprzem. Po nałożeniu do babeczek (przepis na s. jedensześć) posypać siekanym koperkiem.
BAWIMORDKI GORĄCE. Koszyczki z kiełbasą i fasolą, jeden dag białej drobnej fasolki, jeden/trzy szkl. wywaru z włoszczyzny, jeden łyżka koncentratu pomidorowego (jedenjeden/dwie łyżki keczupu), jeden łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, osiem plasterków kiełbasy (szynkowej, krakowskiej) w naturalnej nie uszkodzonej osłonce olej do smażenia
Fasolkę namoczyć na noc w wodzie, a nazajutrz wodę odlać. Namoczoną fasolkę zalać zimną lekko osoloną wodą i gotować do miękkości (ok. jeden godz.). W rondelku zagotować wywar z włoszczyzny z koncentratem pomidorowym lub keczupem, sokiem z cytryny i pieprzem i połączyć go z ugotowaną i osączoną fasolką. Plastry kiełbasy obsmażyć z dwu stron w gorącym oleju. Naturalna osłonka skurczy się i z każdego plastra powstanie rodzaj koszyczka, do którego nałożyć gorącą fasolkę w sosie.