Składniki
– 5 jaj
– szklanka cukru
– szklanka mąki
– szklanka mąki ziemniaczanej
– 3 szczypty soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 0,25 kg margaryny
– zapach, cukier waniliowy
Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić mikserem(albo trzepaczką)na pianę.Pod koniec ubijania wsypać połowę cukru. Margarynę utrzeć z żółtkami i drugą połową cukru,dodać cukier waniliowy,zapach(smak według uznania) i sól. Do powstałej masy powoli(po łyżce) dosypywać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Cały czas ucierać. Po dosypaniu całej mąki połączyć z ubitą pianą. Wymieszać delikatnie. Przełożyć do wcześniej posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką blaszki. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, aż się zrumieni. (przez pół godziny nie otwierać piekarnika,bo babka ?opadnie?. Po upieczeniu można babkę posypać cukrem pudem, albo polać polewą czekoladową(albo inną) lub polukrować.