Zupa grochowa jest doskonałym pomysłem na zupę nieco inną. Taka zupa mężczyznom może kojarzyć się bardziej z wojskiem, ale większość panów bardzo ją lubi. Zupa grochowa doskonale smakuje jako obiad, na co dzień. Przede wszystkim podstawowym i głównym składnikiem zupy grochowej jest groch, który podawany jest jeszcze na początku gotowania. Groch powinien być namoczony jeszcze przed gotowaniem, dobrze, jeśli będzie leżał we wodzie dzień na przód. Taką zupę podaje się na wywarze mięsnym. Zanim wrzuci się groch do gotowania, trzeba przede wszystkim wygotować kości. Kiedy kości będą już oczyszczone można wsypać groch- z tym trzeba uważać, ponieważ wsypany w za dużej ilości może się rozgotować i bardzo zgęstnić zupę. Na pewno jednym z głównych składników zaraz po grochu łuskanym jest jeszcze boczek najlepiej wędzony. To on nadaje całego smaku i aromatu takiej zupie. Przyprawy powinny być sypane z umiarem z uwagi na boczek- można w ten sposób przesolić potrawę. Pod koniec gotowania dodaje się ziemniaki, a także majeranek dla aromatu.