Rate this post

Świąteczne dania to masa bardzo różnorodnych potraw, które spożywane są przy świątecznym stole. Takie potrawy to w głównej mierze typowo bożonarodzeniowe dania. Przede wszystkim jedzone są zupy: barszcz czerwony przygotowany z uszkami, a w niektórych rodzinach jest to zupa grzybowa. Jak następne dość charakterystyczne danie, już bez żadnych zastępstw jest karp. Karpia przede wszystkim się smaży, natomiast inne ryby przygotowuje się już w różnorodny sposób. Takiego karpia oczywiście trzeba kupić- większość ludzi kupuje żywego, co dodatkowo przysparza problemów z zabiciem go i wypatroszeniem. Niektórzy wolą filetowanego karpia mrożonego. Dorsz w zalewie, śledzie w oleju i occie, a także ryba po grecku bardzo często ujawniają się na świątecznym stole. Przygotowywane są sałatki warzywne, które doskonale poprawiają smak po ostrej rybie. Często tez można zauważyć pierogi z kapustą i grzybami lub z serem. Dodatkowym posiłkiem będzie na pewno jeszcze ciasto, które podawane jest po wieczerzy wraz z kawą albo ponczem.