Rate this post

Spaghetti jest jedną z najbardziej charakterystycznych potraw włoskich, które lubiane są przez większość ludzi. To niesamowite, że tak prosta potrawa, jak spaghetti potrafi zjednoczyć tylu ludzi. Amatorzy takich wspaniałych, aromatycznych sosów doskonale wiedzą, że tylko Włosi potrafią aż w takim stopniu skupić się na pomidorach. Według włoskiej kuchni najważniejszym składnikiem do przygotowanie potrawy, jaką jest spaghetti, są świeże pomidory. Powinny być one obrane ze skórki, lekko sparzone, pokrojone w drobne kawałki i doprawione. W ten sposób, jeśli uzyska się już warzywa z sokiem, trzeba je podsmażyć na patelni. Najczęściej kupowany jest już gotowy sos spaghetti, jednak można go samemu wykonać przy pomocy pomidorów i przecieru pomidorowego. Najlepszy makaron spaghetti to ten bardzo długi, cienki, ugotowany al dente. Taki makaron jest na wpół twardy i miękki. Przygotowany sos należy podać z makaronem a na wierzch wystarczy zetrzeć na tarce ser. W ten sposób można uzyskać naprawdę bardzo smaczne danie dla kilku osób.