Istnieje wiele przepisów na zupę. Wystarczy otworzyć tylko kilka książek kucharskich a na pewno znajdzie się jakiś doskonały przepis kulinarny. Na pewno składniki powinny być świeże, z uwagi na to, że tylko świeże produkty dostarczają głębi smaku. Takie świeże produkty na zupę to przede wszystkim składniki zupy jarzynowej. Doskonale można to ująć w letniej aranżacji, kiedy ogródek mieni się wspaniałymi i dorodnymi okazami wspaniałych warzyw i owoców. Zupa owocowa tez jest bardzo częstym przykładem na lekkie i zdrowe zupki. Stosowane są w szczególności latem z uwagi na występowanie owoców. Zupy mięsne doskonale nadają się, natomiast zimą, szczególnie te ostrzejsze przepisy, które doskonale rozgrzewają na ten mroźny czas. Bardzo chętnie jedzone są, wtedy zupy grochowe, gulaszowi, typowo mięsne posiłki, które dostarczają przede wszystkim pożywnej energii. Zupa jarzynowa stosowana latem powinna być oparta na wyłącznie świeżych warzywach oraz ziołach. Bardzo istotna jest domieszka ziół z uwagi na smak i aromat, jaki dostarczają takie przyprawy.