Składniki:
Szklanka czerwonego wina
Sok z dwóch pomarańczy
3 dag rumu
Pół szklanki wody
2 łyżki cukru
2 goździki
Pół laski cynamonu
Skórka otarta z połówki cytryny
6 łyżek żelatyny
Pół szklanki śmietanki kremówki
Parę plasterków cytryny i pomarańczy do dekoracji
Szczypta imbiru
Wykonanie:
Umyć pomarańcze, wycisnąć sok i wlać do garnka. Dodać czerwone wino,rum, wodę, cukier i goździki a także imbir, cynamon i skórkę ze sparzonej i wymytej cytryny. Ciągle mieszając podgrzewać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Poncz przecedzić przez sitko i ponownie postawić na ogniu i rozpuścić w nim namoczoną żelatynę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Śmietanę ubić i 1/3 dodać do kremu na chwilkę przed tym jak całkowicie zastygnie i delikatnie wymieszać. Krem przełożyć do pucharków i udekorować pozostałą bitą śmietaną i plasterkami owoców.