Składniki:
Pół szklanki mleka
8 dag mąki
2 jajka
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
Skórka otarta z jednej pomarańczy
Szczypta soli
Krem:
Budyń waniliowy z cukrem
0,4 litra mleka
10 dag masła
Rdzeń z laski wanilii
Sos:
10 dag czekolady mlecznej
Pół szklanki śmietany kremówki
0,25 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
Wykonanie:
Mleko, masło, cukier i sól włożyć do garnka i zagotować. Ciągle mieszając wsypać mąkę i gotować aż na ściankach garnka pojawi się biały nalot a ciasto będzie gładkie i lśniące. Przestudzić. Miksować dodając jajka i proszek do pieczenia i otartą skórkę pomarańczową. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto przełożyć do szprycki i na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskać nieduże kulki. Wstawić do piekarnika na 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni na 25 minut. Ostudzić.
Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć z budyniem i rdzeniem z laski wanilii na gładką masę. Kremem napełnić ptysie. Wszystkie składniki na sos przełożyć do rondelka i podgrzać ciągle mieszając aż powstanie jednolity sos. Ptysie ułożyć w pucharkach lub salaterce i polać ciepłym sosem czekoladowym.