Składniki:
Pół szklanki śmietany kremówki
8 dag mąki pszennej
4 dag masła
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
? łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Sos:
Szklanka rozmrożonych owoców (truskawki, maliny,porzeczki do wyboru)
1 szklanka kremówki
Cukier waniliowy
Szczypta cynamonu
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę zagotować z masłem, cukrem waniliowym i solą.
Wsypać mąkę i gotować ciągle mieszając, aż powstanie gęste ciasto, przestudzić, miksując dodać po jajku i proszek do pieczenia.
Zagotować wodę z odrobiną cukru. Z ciasta uformować dwoma łyżeczkami maczanymi w gorącej wodzie małe kulki i kłaść na wodę. Gotować około 5 minut. Wyłożyć łyżką cedzakową na talerz i polać zrobionym ze śmietany, owoców i cukru waniliowego sosem. Posypać cynamonem.