Rate this post

Składniki:

Puszka brzoskwiń w syropie
? szklanki cukru
30 dag świeżych truskawek
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
Pół tabliczki mlecznej czekolady
Kilka listków świeżej mięty lub melisy do dekoracji
4 kulki lodów

Wykonanie:

Brzoskwinie wyjąć z puszki i osączyć. Odlać pół szklanki soku.
W garnku zagotować cukier, odlany sok i 10 dag truskawek.
Proszek budyniowy wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody i wlać do gotującego się sosu i ciągle mieszając zagotować.
Sos wystudzić i przecedzić przez sitko, a następnie dodać pokrojone w niedużą kostkę osączone brzoskwinie i pokrojone w plasterki pozostałe truskawki.
Deser nałożyć do pucharków ( lub innych naczyń), do każdego pucharka dołożyć po kulce lodów, posypać startą czekoladą i udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy.