Składniki:

Ciasto:
1 szklanka wody
15 dag maki pszennej
8 dag masła
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Krem:
2 szklanki śmietany kremówki
2 śmietan ? fixy
3 czubate łyżki cukru pudru
Skórka otarta z jednej cytryny

30 dag świeżych truskawek lub innych świeżych owoców

Wykonanie:

Zagotować wodę z masłem, szczyptą soli i cukrem. Do gotującej się wody, ciągle mieszając, wsypać mąkę i gotować mieszając, aż powstanie lśniące, gładkie ciasto a na ściankach garnka powstanie biały nalot. Ugotowane ciasto przełożyć do miski i trochę ostudzić. Dodać po jednym jajku (ciągle mieszając) i na końcu proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć do szprycki i wycisnąć na blachę wyłożoną pergaminem 14 jednakowej wielkości kupek. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić blachę z kupkami ciasta na około 15-20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec jeszcze około 30-35 minut.
Przestudzić. Letnie ptysie przekroić na pół.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, śmietan-fixami i skórką cytrynową. Nałożyć na jedną część ptysiów grubą warstwę ubitej śmietany, przybrać owocami i przykryć drugą częścią przeciętego ptysia.