Składniki:
Pół szklanki mleka
4 dag masła
2 jajka
8 dag mąki pszennej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru brązowego
Szczypta soli
1 torebka polewy czekoladowej
Konfitura owocowa (dowolna)
Płatki migdałowe
Skórka pomarańczowa (kandyzowana)
Wykonanie:
Mleko zagotować z masłem, cukrem i szczyptą soli. Do gotującego mleka wsypać mąkę i mieszać aż ciasto będzie lśniące i gładkie a ścianki naczynia pokryją się białym nalotem. Ciasto nałożyć do cukierniczej szprycki i wyciskać na wyłożoną pergaminem blachę około 30 długich, cienkich paluszków. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i włożyć blachę z paluszkami na 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 ? 20 minut aż paluszki nabiorą ciemno złotego koloru i staną się twarde.
Ostudzić. Połowę paluszków zanurzyć w rozpuszczonej polewie czekoladowej i obsypać płatkami migdałowymi, a drugą podawać z konfiturą owocową ( można też zanurzyć w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie mlecznej lub białej).