Składniki:
1 duża puszka mieszanki owocowej
2-3 opakowania galaretek różnosmakowych i różnokolorowych
25 dag sera mascarpone
Sok z połowy pomarańczy
Skórka otarta z połowy pomarańczy
Skórka otarta z połowy cytryny
Wykonanie:
Owoce odcedzić z zalewy. Poukładać w pucharkach lub miseczkach.
Galaretki rozrobić każdą w innym naczyniu i w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu (350 ml a nie 500 ml). Do każdego pucharka wlać po porcji jednej galaretki, poczekać aż zastygnie, wlać porcję następnej, poczekać aż zastygnie i na koniec wlać porcje ostatniej (kontrastowo). Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Serek mascarpone dokładnie wymieszać z sokiem pomarańczowym i skórkami i nałożyć na galaretki (najlepiej łyżką do nakładania lodów).
Uwaga! Można wykorzystać oczywiście owoce świeże, sezonowe, ale należy uważać z owocami egzotycznymi, bo na przykład świeże ananasy czy kiwi mają enzymy, które rozpuszczają żelatynę, więc galaretka nie będzie odpowiednio sztywna.