Składniki:

6 twardych, jędrnych gruszek
Sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietanki kremówki
15 dag gorzkiej czekolady (1,5 tabliczki)
12 kulek lodów

Wykonanie:

Gruszki umyć, wyciąć środki z pestkami, obrać i skropić sokiem z cytryny.
Do garnka wlać litr wody i wsypać cukier i cukier waniliowy, zagotować. Do wrzącego syropu włożyć delikatnie gruszki i gotować na małym ogniu około 10 minut. Wyjąć z syropu i delikatnie osączyć. Zostawić do wystygnięcia.
Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej i po przestudzeniu dokładnie wymieszać ze śmietanką, aż powstanie gładki sos. Gruszki poustawiać na talerzykach i polać sosem śmietankowo ? czekoladowym, a obok poukładać kulki lodów.
Porcja zawiera 490 kcal a z podanych składników wychodzi 6 porcji.