Polacy kochają zupy właściwie od zawsze. I nie wyobrażamy sobie, żeby tradycyjny polski obiad miał na przykład składać się tylko z drugiego dania. Pierwsze jest zapisane w naszej tradycji i polskie kulinaria przyznają to miejsce zupom.
Jedną z tych zup, które są bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni jest zupa ogórkowa. Dlaczego mówimy o niej w kontekście bardzo charakterystycznej? Ponieważ kiszone ogórki to specjał polski, którego raczej w innych krajach się nie zna, a tym bardziej się nie stosuje.
A jak taką zupę się robi? Oczywiście bazą takiej zupy jest zawsze rosół, bądź też bulion. W zależności od upodobań, może być drobiowy, wołowy, lub warzywny. Do bulionu dokłada się starte na tarce na grubych oczkach ogórki kiszone. I to od ich jakości zależy, jak zupa będzie smakowała. Ogórki muszą być ukwaszone z dużą ilością czosnku oraz chrzanu. Wtedy są idealne, a zupa ogórkowa po prostu jest fantastyczna.
Taka zupa orzeźwia i jest idealna nie tylko do obiadu, ale również na zwykłego kaca.