Kulinaria jest dziedziną, w której sztuką jest umiejętność przygotowywania różnych potraw w sposób smaczny, pożywny, dający konsumentowi odpowiednią ilość wartości odżywczych. Kulinaria jest ogółem zagadnień, związanych z przeróżnymi potrawami. W różnych rejonach świata, mamy do czynienia z różną kulturą kuchni. Każdy z nas słyszał o popularnej kuchni chińskiej, meksykańskiej czy włoskiej.
Żywność dzieli się na dwa rodzaje ze względu na pochodzenie – nieprzetworzone oraz przetworzone. Do żywności przetworzonej zaliczamy produkty mrożone, wędzone, parzone, gotowane, pieczone i smażone; zaś do nieprzetworzonych – warzywa, zioła, grzyby, owoce oraz orzechy.
Wśród różnych rodzajów kuchni, mamy do czynienia z dietami wzbogaconymi o mięso, a także pozbawione jakiegokolwiek produktu pochodzenia zwierzęcego. Do obecnych czasów powstało mnóstwo rozmaitych przepisów, które spisane są między innymi w książkach kucharskich, bądź w sieci – na blogach kulinarnych, czy stronach związanych właśnie z tą tematyką.

1 KOMENTARZ

Comments are closed.