Wielu z nas ma świadomość, jak ważna jest troska o nasze środowisko naturalne. Tematy ekologii stają się coraz bardziej popularne. Jeśli kulinaria zajmują dużą część Twojego życia, zapewne Ty również zainteresowany jesteś wieloma ekologicznymi rozwiązaniami. Kucharz bowiem powinien być szczególnie wyczulony na produkty zdrowe i dobrej jakości.

Zatem, jak być eko w kuchni? Przede wszystkim wspomniane już produkty. Jeśli chcemy, by jakość naszych potraw była naprawdę wysoka,  wybierajmy ekologiczne produkty z upraw przyjaznych środowisku. Najlepiej też kupować bezpośrednio od rolnika. Jeszcze bardziej ekologicznym rozwiązaniem będzie założenie swojego własnego warzywnego ogródka.

Poza tym wybierajmy takie produkty, które przebyły jak najmniejszą drogę. Pamiętajmy, że im dalej transportowana jest żywność, tym więcej ropy zużyć trzeba do tego celu.

Wreszcie starajmy się zużywać jak najmniej energii. Wybierajmy możliwie naturalne sposoby przyrządzania posiłków, nie posługując się zbyt dużą ilością sprzętów zasilanych prądem.

1 KOMENTARZ

Comments are closed.