Female hands holding lunch delivery box diet meal at work from home office. Woman employee eats healthy dietary dessert take away nutrition daily healthy food weight loss diet menu, close up view.
Rate this post

Wielu Polaków uważa, że zupa cebulowa to specjał francuski. A tymczasem ten przysmak na francuskie stoły trafił właśnie z polskich dworów. I zupa cebulowa, jeśli chodzi o polskie kulinaria, po prostu zajmuje niezwykle ważne miejsce.
Jak taką zupę się przygotowuje? Przede wszystkim trzeba mieć przygotowaną cebulę, odrobinę mąki, rosół bądź bulion oraz nieco przecieru pomidorowego.
W pierwszej kolejności na niewielkiej ilości dowolnego tłuszczu podsmażamy cebulę. Gdy ładnie się ona zrumieni, ale nie spali, podsypujemy ją mąką i mieszamy do uzyskania delikatnej zasmażki. Gdy jest gotowa, całość zalewamy przygotowanym rosołem, bądź bulionem i gotujemy w nim cebulę do miękkości. Pod sam koniec gotowania dodaje się przecier pomidorowy. Tak przygotowaną zupę można podać na dwa sposoby. Bądź na talerzu z grzankami, bądź też w postaci zapiekanej w glinianych miseczkach. Wtedy też dobrze jest położyć na wierzch odrobinę sera, bądź startego parmezanu, bądź plasterków mozzarelli. Smakuje wówczas wyśmienicie.