Wielu Polaków uważa, że zupa cebulowa to specjał francuski. A tymczasem ten przysmak na francuskie stoły trafił właśnie z polskich dworów. I zupa cebulowa, jeśli chodzi o polskie kulinaria, po prostu zajmuje niezwykle ważne miejsce.
Jak taką zupę się przygotowuje? Przede wszystkim trzeba mieć przygotowaną cebulę, odrobinę mąki, rosół bądź bulion oraz nieco przecieru pomidorowego.
W pierwszej kolejności na niewielkiej ilości dowolnego tłuszczu podsmażamy cebulę. Gdy ładnie się ona zrumieni, ale nie spali, podsypujemy ją mąką i mieszamy do uzyskania delikatnej zasmażki. Gdy jest gotowa, całość zalewamy przygotowanym rosołem, bądź bulionem i gotujemy w nim cebulę do miękkości. Pod sam koniec gotowania dodaje się przecier pomidorowy. Tak przygotowaną zupę można podać na dwa sposoby. Bądź na talerzu z grzankami, bądź też w postaci zapiekanej w glinianych miseczkach. Wtedy też dobrze jest położyć na wierzch odrobinę sera, bądź startego parmezanu, bądź plasterków mozzarelli. Smakuje wówczas wyśmienicie.