Rate this post

W polskiej tradycji kulinarnej warzywa zajmują niezwykle ważne miejsce. I nie są one traktowane przez nas wyłącznie jako dodatki, ale często też odgrywają w naszych daniach główną rolę. Przykład? Zupa fasolowa.
Polskie kulinaria pokazują wyraźnie, jak wielkie znaczenie w naszej tradycji odgrywają warzywa. I jak wiele wspaniałych dań można z nich przygotować.
A jak robi się zupę fasolową? To zależy, jaką mamy fasolę do dyspozycji. Jeśli jest to fasolka w strączkach, umyte i pokrojone w krótsze paski podsmażamy na oliwie z pokrojoną w plasterki świeżą marchewką. Następnie zalewamy rosołem, lub bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Gdy wszystko już będzie dogotowane, na gotującą się zupę wrzucamy ciasto lane, aby powstały małe lane kluseczki. A jeśli mamy fasolę w ziarnach, musimy ją na noc namoczyć, a następnie zagotować w rosole lub bulionie. Gdy fasola będzie miękła, dodaje się pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko razem dogotowuje do miękkości. Taką zupę można doprawić śmietaną.