Rate this post

Jak mówią polskie tradycje, na polskim stole w wieczór wigilijny nie może zabraknąć pysznego czerwonego barszczu. Ale nie tylko w Wigilię Polacy chętnie tą zupę jadają. Pytanie tylko, jak barszcz czerwony przygotować. Co mówią o tym polskie kulinaria?
Najlepiej smakuje barszcz przyrządzany na zakwasie z buraków. Taki zakwas robi się kilka dni wcześniej, aby w dniu gotowania był gotowy. Oczywiście do barszczu potrzebne są również świeże buraczki. I tu ważna rzecz, tradycyjnie powinny być pokrojone ręcznie, a nie starte na tarce. Buraczki takie gotuje się w wywarze, odpowiednio mięsnym, lub warzywnym i zalewa zakwasem. Oczywiście doprawia się go do smaku octem, odrobiną cukru i oczywiście solą oraz pieprzem. A podaje? Nie tylko z uszkami. Wyśmienicie smakuje z krokietem, a także z utłuczonymi ziemniakami i okrasą z cebuli.
Zresztą, każdy ma swój idealny sposób na podawanie barszczu. Każdy powinien w życiu sprawdzić kilka możliwości podania, aby samemu wybrać dla siebie idealny, najsmaczniejszy.