Jeśli mówimy o zupach, które są w polskiej tradycji kulinarnej kluczowe, to nie możemy pominąć białego barszczu, nazywanego też żurem. Ta zupa chyba gości na wszystkich polskich stołach, przynajmniej od czasu do czasu. Swoją popularność zawdzięcza niezwykłemu smakowi, a także właściwościom prozdrowotnym, gdyż zakwas, na którym żur jest przygotowywany jest po prostu zdrowy.
Jak taki żur się przygotowuje? Jak polskie kulinaria go widzą? Przede wszystkim trzeba mieć dobry zakwas i dobrą białą kiełbasę. I to od kiełbasy się zaczyna. Trzeba ją ugotować, a następnie pokroić w kostkę i z powrotem wrzucić do wywaru. Jednocześnie dodaje się do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i razem gotuje do miękkości. Gdy będą miękkie, zalewa się wszystko zakwasem. Na koniec dodaje się podsmażoną na masełku cebulkę. Osobno gotuje się oczywiście jajka na twardo i pokrojone w ćwiartki układa w talerzu. Jajka zalewa się żurem i i całość doprawia na talerzu do smaku startym chrzanem oraz śmietaną. Taki żur jest pyszny.