Rate this post

Herbata przechowywana w niewłaściwych warunkach, już po upływie doby, może stracić swój specyficzny aromat. Wielcy miłośnicy i pasjonaci herbaty parzą ją wyłącznie w naczyniach porcelanowych, zwykle kulistych lub w kształcie walca. W Chinach są to haiwany czyli porcelanowe kubki z sitkiem i przykrywką albo czajniki z bambusową rączką. W Japonii używa się czajników z podgrzewaczami na świeczkę. Parzenie herbaty to cały rytuał. Bardzo ważnym w tym jest to w czym podajemy herbatę. Na co dzień pijemy w porcelanowych lub fajansowych kubeczkach. Najlepiej jednak smakuje podawana w filiżankach z cieniutkiej porcelany. Porcelana jest najlepsza gdyż najdłużej utrzymuje temperaturą, dłużej nawet niż szkło. To czy herbata będzie smakować duży wpływ ma na to gatunek herbaty. Największe znaczenie ma jednak woda. Nawet najlepsza herbata może stracić cały smak jeśli użyjemy do niej wody chlorowanej. Herbata potrzebuje najlepszej jakości wody, np. źródlanej czy mineralnej. Herbatę parzymy tuż przed podaniem. Mniej więcej łyżeczka do dwóch na filiżankę. Musimy pamiętać, że różne rodzaje herbaty potrzebują odpowiedniej temperatury wody. Czarną herbatę zalewamy wrzątkiem, zielona i biała potrzebują wody o temperaturze ok. 75 st. C. Herbata też oprócz walorów smakowych działa pubudzająco albo uspakajająco. To jaki efekt chcemy uzyskać musimy ja parzyć przez odpowiednią ilość czasu. Pobudzi nas jeśli będziemy parzyć 3 minuty a zacznie działać uspokajająco jeśli będzie się parzyć 5 minut.