Kalafiory i brokuły można podawać na wiele sposobów. Komponują się fantastycznie z rybami, mięsami. Świetnie smakują też z makaronami czy ryżem. Zachwycają wprost smakiem zapieczone z serem. Można je jeść na zimno i na gorąco.
Kalafiory i brokuły mają w sobie cenne związki roślinne. Chronią nas przed rakiem, odmładzają komórki. Uwielbiane warzywa zwłaszcza przez kobiety bo są niskokaloryczne i mają wiele minerałów, między innymi magnez, wapń, potas, żelazo, cynk, fosfor, fluor, błonnik oraz dużo witamin. Brokuły są bardzo podobne do kalafiorów. Cieszą się jednak większą popularnością, ponieważ mają łagodniejszy zapach, delikatniejszy smak. Rolnicy też je uwielbiają, bo są bardzo łatwe w uprawie. Przygotowanie z nich pysznego dania nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. 100 gram tego warzywa pomaga zaspokoić połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Zaleca się ich spożywanie szczególnie zimą, gdyż chronią nasz organizm przed przeziębieniem oraz grypą. Brokuły są też uwielbiane przez kulturystów. Wzmacniają stawy i pomagają w budowie mięśni. Po ugotowaniu mogą niestety stracić swój piękny zielony kolor i łatwo się rozpadają. Dlatego najlepiej podawać je al dente lub blanszowane. Bardzo dobrze smakują ugotowane na parze. Przez to zachowają więcej składników mineralnych i witamin. Doskonale nadają się do gotowania na parze. Zarówno brokuły jak i kalafiory zawierają antyoksydanty. Do tego mnóstwo w nich minerałów: potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania organizmu.