Rate this post

Sashimi to bardzo prosta japońska potrawa do tego pyszna i prosta w wykonaniu.
Sashimi podobnie jak sushi podaje się na surowo. Jeżeli ktoś lubi sushi nie będzie miał problemów z tym daniem. Sashimi zrobione jest po prostu z surowych owoców morza. Danie to stanowi jedno z kulinarnych afrodyzjaków. Sashimi głównie podaje się z sosem sojowym, wasabi czyli zielony chrzan, który swój kolor zawdzięcza zawartości liści, oraz rzodkiew daikon. W daniu tym nie chodzi o to by składników było jak najwięcej. Chodzi tu głównie o podkreślenie smaku mięsa. Pozostałe składniki typu ogórek czy marchewka świetnie służą jako dekoracja. Głównymi oczywiście składnikami są małże, ośmiornice, łosoś, tuńczyk ryba maślana. Wszystkie owoce morza muszą być pokrojone w płaty lub w kostkę. Jest to szczególnie ważne, gdyż chodzi nam przecież o wydobycie głębi smaku. Istotny jest też sposób w jaki podajemy nasze danie. Nie tylko chodzi o walory smakowe. Estetyka jest bardzo ważna. W końcu najpierw się je oczami. Sashimi doskonale nadaje się jako danie na obiad lub na kolację. Przygotowując to danie musimy szczególna uwagę zwrócić na to by ryby były bardzo świeże. Najlepiej kupować w dobrych i sprawdzonych sklepach. Dobór składników podlega kilku żelaznym regułom: sashimi to przede wszystkim minimum trzy składniki główne. Dodatki stanowią niewielką jego ilość, średnio dwa składniki. Kawałki ryby, biała rzodkiew powinna być pokrojona w długie, cienkie paseczki oraz dodany listek rośliny shiso, oddzielający rybę od rzodkwi.