Rate this post

Pisklęta indycze

Ostatnio bardzo modne jest zdrowe odżywianie. Bardzo pozytywnym zjawiskiem jest rosnąca świadomość konsumentów dotycząca zdrowego odżywiania. Ogranicza się spożywanie mięsa, zwracając uwagę na jego jakość, zawartość tłuszczu i składników odżywczych. Z tego powodu rośnie popularność mięsa indyczego. Hodowla indyków jest bardzo opłacalna, szczególnie cenione jest mięso indyków z niewielkich gospodarstw. Mięso indycze jest droższe od kurzego, ponieważ i hodowla tych ptaków jest bardziej wymagająca. Szczególnie trzeba dbać o pisklęta indycze, które wymagają odpowiednich warunków chowu w pierwszych dniach życia. Hodowla w warunkach naturalnych, gdy pisklęta indycze są otoczone opieką matki, przebiega dużo lepiej. Trudniej uniknąć śmiertelności indyków w wylęgarniach, gdzie masowo klują się pisklęta indycze. Nakład pracy i środków, który trzeba włożyć w hodowlę tych ptaków jest duży, ale rekompensuje ją jakość mięsa, za które dobrzy hodowcy mogą uzyskać zadowalającą cenę, która ma wpływ na opłacalność produkcji.