Rate this post

Mimo, iż w Polsce kawa znana jest od niemalże trzystu lat, dopiero teraz zaczynają odkrywać jej prawdziwy smak i głębie aromatów. Coraz więcej osób nie chce już pić kawy masowo sprzedawanej na półkach sklepowych, lecz pragnie delektować się najwyższej jakości napojem światowej klasy.

Na przeciw potrzeb klientów wychodzą mali przedsiębiorcy otwierający coraz liczniejsze palarnie kawy, niejednokrotnie z małymi kawiarenkami, w których możemy skosztować lokalnego wyrobu. Każda palarnia kawy posiadająca własną plantacje sprzedaje wyroby o innym smaku i aromacie. Wiele osób odwiedza takie miejsca, tylko po to aby spróbować lokalnych napoi i porównać je, z tymi, które mieli okazję już próbować. Dodatkowo w wielu punktach rozprowadzających ziarna kawy lub przygotowany już napój, sprzedawcy starają się edukować klientów czym kawy się od siebie różnią, jak je rozpoznawać oraz w jaki sposób i z czym je pić. Ludziom, którzy zaczęli pić dobrą kawę z palarni ciężko jest wrócić do tej niższej jakości. Starają się oni doświadczyć coraz to lepszych aromatów i eksperymentować z różnymi rodzajami kawy.