Kozieradka jest cenionym składnikiem kuchni wegetariańskiej, ponieważ nadaje potrawom z warzyw i tofu niezwykłego, słodko-gorzkiego aromatu. Uprażoną i zmieloną kozieradką można doprawiać takie kulinaria jak: pieczone ziemniaki, ugotowaną marchewkę, fasolę, kotlety z selera, brokułów i kalafiora, ale także potrawy z jaj oraz zupy warzywne. Nadaje się do sosów jogurtowych oraz twarogów, można ją także dodawać do dressingów sałatkowych. Kozieradka idealnie komponuje się w humusach z gotowanych warzyw strączkowych czyli pastach z gotowanej fasoli, cieciorki, soczewicy czy bobu.
Kozieradka słynie jednak nie tylko z ciekawego smaku, jest pomocna przy wielu naszych dolegliwościach. Jej spożywanie jest zalecane przy problemach z układem pokarmowym, ponadto obniża ona poziom cukru we krwi, oraz ciśnienie. Przyprawa łagodzi także wszelkie stany zapalne i infekcje, ma działanie wykrztuśne, leczy kaszel, choroby zatok, oskrzeli i płuc. Dodatkowo działa napotnie, obniża gorączkę i zmniejsza objawy alergii.