Rate this post

Hodowla indyków

Mięso indycze cieszy się dużym powodzeniem wśród konsumentów, trudno jednak kupić jajka indycze. Jaja indycze są dwukrotnie większe od kurzych i mają zdecydowanie więcej wartości odżywczych niż tradycyjnie spożywane przez nas jaja kurze. Dlaczego więc zaprzestano sprzedaży jajek indyczych? Pierwszym powodem jest ich cena – hodowla indyków jest bardziej wymagająca, potrzebują one więcej miejsca i pożywienia. Pisklęta indycze są bardzo wymagające i wymagają odpowiedniej opieki. Indyki składają też mniej jaj niż kury – średnio dwa na tydzień. Tymczasem kury, jak wiemy, składają jajka codziennie. To sprawia, że cena jajek indyczych jest naprawdę bardzo wysoka, a sprzedaż ich nieopłacalna. Jajka więc wędrują do wylęgarni, gdzie wykluwają się z nich pisklęta indycze. Te z kolei są sprzedawane do ferm i przeznaczane głównie na ubój. Przyrost masy indyka jest stosunkowo szybki, a produkcja mięsa uważana jest za opłacalną. Warto jednak, jeżeli jest taka możliwość, od czasu do czasu sięgnąć po jajko indycze.