Składniki:
Szklanka ryżu
2,5 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 białka
2 łyżki cukru
2 łyżki słodkiej śmietanki
2 szklanki wody
Owoce z puszki
Laska wanilii
Szczypta soli
Wykonanie:
Rozciąć laskę wanilii, zagotować mleko z wodą, posolić i wrzucić wypłukany i osączony ryż, dodać masło, laskę wanilii i powoli gotować aż ryż się rozklei. Usunąć lakę wanilii i lekko ostudzić.
Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z ryżem. Miskę wypłukać zimną wodą i przełożyć do niej masę ryżową, powierzchnię wyrównać. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Owoce wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Wyjąć z miski babkę ryżową na półmisek i posmarować cienką warstwą śmietanki. Obłożyć ryżową babkę owocami.