Rate this post

Składniki:

Pół litra bulionu warzywnego
25 dag długoziarnistego ryżu
3 cebule
2 pomidory
1 cukinia
1 bakłażan
4 filety z okonia
2 łyżki soku z cytryny
1 listek laurowy
1 łyżka masła
2 jajka
15 dag śmietany kremówki
Pęczek szczypiorku
Pęczek koperku
Pęczek zielonej pietruszki
Sól, pieprz

Wykonanie:

Zagotować bulion. Cebule obrać, jedną drobno posiekać, dodać do bulionu razem z ryżem i listkiem laurowym. Przykryć i gotować około 20 minut.
Pozostałe warzywa oczyścić, umyć i pokroić. Pozostałe cebule pokroić w plastry. Wszystkie warzywa wymieszać, posolić, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Filety dobrze oczyścić, umyć i skropić sokiem z cytryny i posolić.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warzywa, a następnie ryż i rybę.
Przygotować sos: śmietanę wymieszać z żółtkami, białka ubić na sztywno i dodać do żółtek, zieleninę dokładnie umyć, posiekać i dodać do sosu, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Sosem polać rybę i zapiec przez 20 minut.