Składniki:
16 płatów śledziowych
1 pęczek zielonej pietruszki
Sok cytrynowy
1 cebula
2 łyżki masła
25 dag pieczarek
7 dag przecieru pomidorowego
25 dag śmietanki kremówki
Sól, pieprz
Wykonanie:
Śledzie opłukać, (jeśli są za słone wymoczyć),osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zieloną pietruszkę opłukać i osuszyć.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć na dnie płaty śledziowe, a na nich gałązki zielonej pietruszki.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na pozostałej ilości masła.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, dodać do cebuli i krótko poddusić. Dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę i niecałe pół szklanki wody. Wszystko gotować około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sosem polać śledzie i zapiekać około pół godziny.