
Składniki:
75 dag filetów z dorsza
3 łodygi selera naciowego
Sok z cytryny
4 marchewki
3 cebulki ze szczypiorkiem
1 strąk zielonej papryki
1 strąk czerwonej papryki
3 łyżki masła
1 łyżeczka bulionu instant
2 łyżki rzeżuchy
Sól, pieprz
Wykonanie:
Filety opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.
Warzywa oczyścić, umyć pokroić w paseczki.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzywa i krótko poddusić, a następnie doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wlać ? szklanki wody i dodać bulion. Warzywa gotować około 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie włożyć do warzyw kawałki ryby i gotować jeszcze 5 minut pod przykryciem.
Opłukać rzeżuchę pod bieżąca wodą i osuszyć.
Dorsza z warzywami udekorować rzeżuchą (lub koperkiem lub zieloną pietruszką). Podawać z ziemniakami lub białym pieczywem.