Składniki:
75 dag słodkowodnych ryb
1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej
2 marchewki
2 ziemniaki
Kawałek selera
1 pietruszka
3 cebule
1 łyżeczka masła
1 kostka rosołowa
Liść laurowy
Ziele angielskie
Vegeta
Gałka muszkatołowa
Pieprz ziołowy
Mielona papryka ostra i słodka
Sól, pieprz
Wykonanie:
Ryby oczyścić i dokładnie umyć. Kaszę opłukać, zalać wodą i gotować 10 minut.
Warzywa obrać i umyć. Dodać do gotującej się kaszy wraz z rybą, zielem angielskim, liściem laurowym.
Z kostki rosołowej przygotować bulion i wlać do zupy. Dodać masło i doprawić pozostałymi przyprawami. Gotować jeszcze 20 minut. Ugotowane warzywa ziele angielskie, listek laurowy i rybę wyjąć. Warzywa i rybę pokroić w kostkę i podawać razem z zupą ( płetwy nadają zupie lepszy smak, dlatego lepiej usuwać je już po ugotowaniu zupy).