Rate this post

Buletki z topionego sera

dwie kostki topionego sera, jeden czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, pieprz, (masło lub margaryna), tarta bułka, spora szczypta majeranku jeden mały kwaszony ogórek, marynowane śliwki, marynowane grzybki, jeden strąk papryki, pomidor

Ser rozetrzeć z posiekaną natką pietruszki i pieprzem (jeżeli ser jest chudy, dodać łyżeczkę masła lub margaryny). Schłodzić. Z otrzymanej masy uformować osiem kulek. Tartą bułkę wymieszać z dobrze rozdrobnionym majerankiem i obtoczyć w niej serowe kulki. W każdą buletkę wbić wykałaczkę lub szpadkę. Przybrać: drobno posiekanym ogórkiem kwaszonym, połówką marynowanej śliwki, małym mary-nowanym grzybkiem, kawałeczkiem papryki lub pomidora itp.

Rybne fileeiki w tatarskim sosie, trzy kostki mrożonych rybnych filetów, sól, pieprz panierowanie: jeden łyżka mąki, jeden jajo, jeden -dwie łyżki oleju do smażenia cztery-pięć stołowych łyżek tatarskiego sosu, posiekany koperek

Każdy filet pokrajać bardzo ostrym nożem (piłką) na sześć lub co najmniej cztery części. Jeśli nie były fabrycznie panierowane, osolić, doprawić pieprzem, obtoczyć w mące, rozbitym jajku i ponownie w mące. Smażyć nie rozmrożone. Usmażone ostudzić, polać tatarskim sosem (przepis na s. 9trzy) i posypać siekanym koperkiem.