Składniki:
1. 1,2 kilograma śliwek węgierek
2. 20 dag orzechów włoskich (połówki)
3. 1,5 kilograma cukru
4. 4 suszone figi
5. 4 suszone morele
6. 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
7. 1 laska cynamonu
8. 6 goździków
9. 2 gwiazdki anyżku
Wykonanie:
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i ostudzić.
Suszone figi i morele posiekać i wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową.
Śliwki umyć, każdą wytrzeć ściereczką, przekroić na pół, (ale nie do końca, tak, aby połówki trzymały się razem) i usunąć pestki. W miejsce pestek włożyć po kawałku orzecha i ćwierć łyżeczki zmieszanych bakalii. Każdą śliwkę obwiązać nitką kuchenną, aby się nie rozpadały.
Ugotować syrop z 2 szklanek wody, 1 kilograma cukru i przypraw korzennych, przestudzić i ciepłym syropem zalać śliwki. Odstawić na 24 godziny.
Na drugi dzień zlać syrop ze śliwek dodać resztę cukru i zagotować. Zebrać powstającą pianę i do gorącego syropu włożyć śliwki. Odstawić na kolejne 24 godziny. Po tym czasie znowu zlać syrop i gotować go na małym ogniu aż zgęstnieje. Włożyć do niego śliwki i jeszcze trzykrotnie doprowadzić do zagotowania za każdym razem zdejmując garnek ze śliwkami z ognia i zostawiając do ostudzenia. Na koniec śliwki przełożyć do umytych i wyparzonych słoików i zalać syropem. Słoiki zamknąć.