Składniki:

1. 25 dag pomidorków koktajlowych
2. 1 mały kalafior
3. 20 sztuk małych zielonych ogórków
4. 1 zielona papryczka chili
5. 12 niedużych cebulek
6. 4 gałązki zielonego koperku
7. 2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
8. 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
9. 4 łyżeczki gorczycy
10. 4 listki laurowe
11. 0,35 litra octu
12. 25 dag cukru
13. 1,5 litra wody

Wykonanie:

Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, umyć. Obgotować przez minutę w osolonym wrzątku, przelać na durszlaku zimną wodą, zostawić żeby obciekł.
Ogórki, pomidory i Papryczkę umyć. Pomidorki poprzekrawać na połówki, a Papryczkę na cienkie plasterki.
Zagotować w garnku wodę z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym, listkami laurowymi i gorczycą. Dodać ocet, 7 dag soli i cukier.
W wymytych i wyparzonych słoikach układać pomidorki, ogórki, różyczki kalafiora i kawałki cebulek. Do każdego słoika dołożyć kilka plasterków papryczki i gałązkę koperku. Zalać marynatą, słoiki zakręcić szczelnie i pasteryzować przez 20 ? 25 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Świetny dodatek do mięs.