Na całym świecie dostępny jest ogromny wybór różnego rodzaju papryk. Można stworzyć podział ze względu na kształt, kolor, a także smak. Jedną z nich i do tego o niewielkich rozmiarach jest papryczka chili. Być może nie każdy o tym wie, ale nazwa chili oznacza ogólnie paprykę, natomiast występują różne ostrości tej odmiany. Do wyboru mamy zarówno papryczki mniej ostre, średnio oraz bardzo ostre. Wszystko zależy od upodobań konsumenta oraz jego wytrzymałości na tego typu ból w postaci pieczenia. W najprostszy sposób, smak tego warzywa możemy poznać kupując przyprawę w proszku. Jest to wysuszona papryczka, bardzo drobno zmielona. Podczas doprawiania jakiejkolwiek potrawy należy bardzo uważać, ponieważ zaledwie mała szczypta spowoduje bardzo dużą ostrość. Dostępne są także przeróżne sosy, najczęściej pomidorowe z dodatkiem chili. W tym wypadku sami możemy sobie wybrać czy chcemy bardzo lub mniej ostry sos. Jest on bardzo dobrym dodatkiem do kiełbasy z grilla jak też frytek, pizzy i innych potraw, zarówno mięsnych jak też wegetariańskich.
Losowe wpisy:
Indyki w roli głównej
Indyki w roli głównej
Wśród ptactwa domowego hodowanego na mięso wyróżniamy: kury, kaczki, gęsi, perliczki, a także indyki. Najbardziej wymagające w chowie są indyki. Pisklęta...
Pieczarkarnia – tajemnice uprawy i kulinarne możliwości
Pieczarkarnia to miejsce, w którym można poznać tajemnice uprawy pieczarek oraz ich kulinarne zastosowania. Pieczarki są jednym z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych grzybów na...