Rate this post

Choć może się to wydawać dziwne, kuchnia żydowska jest zaliczana do jednych z najlepszych międzynarodowych kuchni obok francuskiej czy hiszpańskiej. Co takiego szczególnego mają w sobie kulinaria żydowskie? Przede wszystkim są one w specjalny sposób przygotowywane- muszą być koszerne. Następnie cechuje je duża różnorodność, bowiem Żydzi zapożyczali pewne pomysły i potrawy z krajów, przez które wiodła ich wędrówka. A na koniec- są one najzwyczajniej w świecie pyszne! Jakie są typowe żydowskie potrawy?  A zatem mamy znaną dobrze wszystkim chałę- słodki chleb z jajek zapleciony w warkocz. Następną potrawą są bajgle. Co to jest? Jest to kawałek chleba, kształtem podobny do pączka, który jest gotowany przed upieczeniem. Można powiedzieć, że obwarzanki krakowskie są nieco podobne do bajgli. Inną potrawą jest gefilte fish, czyli kostka albo kulka siekanej ryby. W kuchni żydowskiej popularny jest również czulent, czyli żydowski gulasz oraz znane także w naszej kuchni i często robione przez nasze babci gołąbki!