Rate this post

Wyspy greckie są coraz popularniejszym miejscem na wakacje. Dlaczego? Przede wszystkim z powodu słońca, błękitnego, przepięknego morza, plaż oraz przepysznych greckich kulinariów! Warto jednak wspomnieć, że każda wyspa ma swoje specyficzne dania. A zatem, jedna z najbardziej znanych wysp, czyli Korfu słynie z dań inspirowanych kuchnią włoską. Z kolei miejsce urodzin Hipokratesa- Kos znane jest z tarty cytrynowej. Zaś największa wyspa- Kreta może poszczycić się swoimi karczochami oraz serem graviera. Na wyspie Santoryn spotkać możemy z kolei specyficzne dla niej małe pomidory, a będąc na Mykonos musimy spróbować suszonej wieprzowiny oraz zapiekanki z cebuli i sera. Sifnos jest niestety dość rzadko odwiedzaną przez turystów wyspą, niemniej jednak warto się tam wybrać i spróbować wspaniałego ciasta miodowego oraz gulaszu z ciecierzycy. Ale oczywiście to tylko drobne urozmaicenia kuchni greckiej. Nie obawiaj się zatem- na jakąkolwiek wyspę nie pojedziesz i tak dane Ci będzie skosztować prawdziwe greckie kulinaria!